zondag 7 augustus 2011

Bronsgroene Limburger is weer HTM 90

LTM610 naast de trailer in Simpelveld
Eind 2010 werd de enige Limburgse tram die er nog is, overgebracht naar Den Haag.

Toen de tramlijnen van de Limburgse Tramweg­maatschappij in 1950 werden opgeheven, nam de HTM de vierassige trams over. Ze gingen rijden op de lijnen naar Wassenaar en Voorburg. In 1963 was de Haagse carrière van de wagens voorbij, en werden ze gesloopt, behalve de HTM 90, die als monument voor de Limburgse trams werd opgesteld voor het LTM-kantoor in Heerlen.

Na veel omzwervingen kwam de wagen, nu weer met het Limburgse nummer 610, terecht bij de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij ZLSM in Simpelveld. Die heeft de wagen uitgeleend aan Retourtje Leiden.

Nog als LTM610 in de TS-loods
In november 2010 werd hij in het zuiden van het land op een trailer gezet en vervolgens over de weg teruggebracht naar de Hofstad. In de loods van de Tramweg-Stichting in Scheveningen, waar de wagen maar ternauwernood in paste, is sindsdien hard gewerkt om de 610 weer terug te toveren in de HTM 90. De tram wordt niet voorlopig niet rijvaardig gemaakt, maar hij ziet er wel weer piekfijn uit.

Er kwam wel meer bij kijken dan een nieuw verfje. Zo is een deel van de beplating vervangen, en werden er nieuwe koplampen gemaakt. Wat staat daar trouwens op de bufferbalk van de tram?

Bij de Haagse aankleding van de wagen hoort natuurlijk ook een uitrusting met reclames uit die tijd. Verder is de richtingtrommel weer voorzien van HTM-bestemmingen. Zo ziet hij er weer uit als een tram, zoals de (bijna) rijkste gemeente van Nederland hem kende.
In volle glorie als H.T.M. 90

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor uw reactie op Retourtje Leiden!
Tik zodadelijk de lettercombinatie over om uw reactie te bevestigen.