dinsdag 27 september 2011

2 oktober geen tramritten wegens spoorwerkzaamheden

Spooronderhoud bij de NZH in + 1960. Carel van Bylandtlaan, Den Haag.
Foto: Frits van der Gragt
Vanwege het vervangen van de tramsporen op de kruising van de Parallelweg en de Wouwermanstraat, zal het HOVM op zondag 2 oktober geen ritten met trams kunnen uitvoeren. Ze kunnen het remiseterrein niet af.

Maandag 26 september wordt gestart met het uitbreken van de sporen. In het weekend van 1 en 2 oktober zullen de nieuwe sporen worden gelegd, het weekend erna moet alles weer helemaal op orde zijn.

Geen probleem echter voor onze bezoekers, want het museum is gewoon open en de tentoonstelling Retourtje Leiden is normaal te bezoeken. En voor het maken van een ritje kunt u gebruik maken van de historische bussen!

Toen de Blauwe en de Gele waren opgeheven reden de Bolramerbussen.


Nu er zondag 2 oktober geen tramritten mogelijk zijn vanuit het HOVM worden twee prachtig gerestaureerde Bolramerbussen ingezet van het Haags Bus Museum die zoveel als mogelijk het reguliere rittenprogramma rijden. Voor velen van u ook een zeer herkenbaar stukje nostalgie toen de trams waren opgeheven. Deze bussen reden bij de Citosa en NZH. 'Cito' (Latijn voor 'snel'). Als iemand vroeg wat Citosa betekende dan luidde steevast het antwoord: 'altijd op tijd'. Op 1 januari 1969 gingen Citosa en WSM op in Westnederland. Citosa reed in Zuid-Holland o.a. in Waddinxveen en Alphen a/d Rijn.

Aan het front is duidelijk te zien waaraan de Bolramers hun bijnaam te danken hebben. Beide bussen zijn gebouwd naar een Brits ontwerp, van de Leyland-fabrieken; het waren de laatste telgen van de Leyland Tiger-familie. Het bolle frontraam was een Nederlandse innovatie. (In de jaren '80 was er ook een Leyland Tiger, maar dat waren totaal andere bussen.)

Het logo van de Leyland Tigers was bijna een kunstwerk op zich. Uiteraard te bekijken in het HOVM!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op Retourtje Leiden!
Tik zodadelijk de lettercombinatie over om uw reactie te bevestigen.