zondag 20 november 2011

Een mistig verhaal

Geen treinen naar Rotterdam, geen tram en bus in de grote steden, geen museumritten in Den Haag... maar Retourtje Leiden was open, weer of geen weer. Door de mist heerste er een stille, herfstachtige sfeer. Hoffotograaf Raymond Naber legde dit mistige verhaal vast in onderstaande beelden.

Die koplampen zijn hard nodig met die mist. En de fluit ook.

Ook de Gele Tram werd omzoomd door mysterieuze flarden. Het is 2011, we staan bij Halte De 3 Papegaaien en wat komt daar in de schemering opdoemen uit de mist? Is dat... de Wassenaarse tram?
Het Gele trio, samen met de Blauwe collega
Wanneer de wagenvoerder een andere bestemming voordraait in de richtingfilmkast, hoe weet hij dan wat er te zien is? Hij kan immers niet om een hoekje naar boven kijken. Als er een tram voor je staat, kun je nog in de achterruit gereflecteerd zien wat er in je filmkast staat. Maar als dat niet zo is? Om het altijd zeker te weten, had de bestuurder een mechanische indicator, die werd aangedreven vanuit het tandwielenstelsel in de filmkast. En dat werd via een zwengel weer aangedreven door de hand van de bestuurder. De indicator toonde een pijltje aan de rechterkant dat precies aanwees welke tekst er in de filmkast zichtbaar was. Dat zag er zo uit:

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor uw reactie op Retourtje Leiden!
Tik zodadelijk de lettercombinatie over om uw reactie te bevestigen.