donderdag 8 december 2011

Werkzaamheden aan de Buitenlijner 58


Buitenlijner 58 was helaas niet tijdig gereed voor Retourtje Leiden en niet toonbaar omdat de beide balkonschermen ontbraken. De afgelopen maanden is er echter doorgewerkt aan dit voertuig en daardoor nadert het moment dat feitelijk de spanning er op kan.Op zondag 4 december werd het luchtsysteem door middel van perslucht weer op druk gezet en kon worden geconstateerd dat alles correct functioneert en er geen noemenswaardige lekkages zijn. Ook werd, gekoppeld met motorwagen 14, enkele keren heen en weer gereden om vast te stellen hoe de remmende werking van deze combinatie was. Ook klonk de HTM-luchtfluit weer binnen de muren van de Lijsterbesstraat waardoor een concert ontstond met de enkele dagen daarvoor teruggebrachte NZH A106.
Er wordt momenteel druk gewerkt om de binnenbetimmering af te krabben en opnieuw te vernissen, wat voor één compartiment al gereed is. Beide A-beugels zijn inmiddels opnieuw opgebouwd, zilver geschilderd en geplaatst op het dak. Ook werd de hoofdautomaat bij TS Scheveningen gereviseerd en afgesteld. Het plaatwerk van de 58 is geheel vervangen en wordt in de plamuur gezet zodat alles er zeer strak uitziet. De plafonds zijn inmiddels ook onder handen genomen en voorzien van een nieuwe verflaag. De vele klapraampjes worden nu alle afgekrabd om opnieuw te worden voorzien van verf en vernis. Op het dak werd door Johan Blok al veel werk verricht eerder dit jaar. Momenteel zijn een aantal van de loopplanken afgenomen om te worden behandeld alsmede het dak wat daaronder zit.Een typisch Buitenlijnprobleem, corrosie bij de buffers, is opgelost door nieuwe aan te maken en slechte delen uit te snijden en nieuw in te lassen. Ook zijn de draaistellen onderhanden genomen, de motoren zijn bij een extern bedrijf gereviseerd alsmede de compressor. De luchtketels zijn eind april van dit jaar bij de Stoomtram Hoorn Medemblik afgeperst en gekeurd. Al eerder werden door HTM Railmaterieel de wielprofielen en speermaat gemeten. Deze zijn binnen de toleranties.We missen nog diverse originele handgrepen van de ramen.

Hoe gaat het verder?
Er zal een grote optische vooruitgang zijn zodra de nieuwe balkonschermen kunnen worden geplaatst. De aanmaak ervan zit tegen omdat gebleken is dat de buigstraal aan de onderzijde afwijkt van die aan de bovenzijde.

1 opmerking:

  1. En als er mensen zijn die mee willen helpen: neem even contact op met Raymond Naber of met mij (06-16446961). We werken elke drie weken ook op zondag. Een paar extra handjes is altijd welkom. En wat is er mooier als eindelijk weer een geheel gerestaureerde Buitenlijner?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie op Retourtje Leiden!
Tik zodadelijk de lettercombinatie over om uw reactie te bevestigen.